Titel: Varning för storm

Meddelare: Fiskarhustru Lisa Katarina Dahlbäck  År: 1915

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Ulvöhamn

Det är en sjö här norr på ön. Den kallas Kvarnsjön.Vid den där sjön har det i allla tider varit rå och skrock. Det är en 15 år sedan. Jag var där uppe vid sjön och plockade bär. Bäst det var fick jag se en liten kort karl komma springandes och iväg upp i en tall. Han flög så förfärligt fort uppefter stammen. Då han nådde första kvistarna satte han sig och hånskrattade och så försvann han. Ögonblickligen därefter kom det en sån himmelens storm, att hela havet blev alldeles vitt. Det var en riktigt orkan, men den höll i sig ett helt dygn. Den där synen, som jag hade, var ett förebud till stormen.